Bazsalikom

A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) egyszerre dísz-, fűszer- és gyógynövény. Az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó egyéves, lágyszárú növény (Th életformájú). Gyökerei karószerűek, 10-16 cm mélyen hatolnak a talajba, nagy talajréteget szőnek át.  A növény szára felfelé törekvő, egyenes, akár 60 cm magasra is megnőhet, elágazások csak a tövénél figyelhetőek meg, keresztmetszete a családra jellemzően négyszögletes. A levelei keresztben átellenesen helyezkednek el, rövid nyéllel kapcsolódnak a szárhoz, tojásdad alakúak, fényes felületűek és általában zöld színűek (bíbor színű fajtája is egyre elterjedtebb), a levéllemezen az erek alig észrevehetőek.  Virágait a szárak végén hozza, az álfüzért alkotó virágok világos színűek (fajtától függően fehér vagy rózsaszín), mindig előbb az alsó virágok nyílnak ki, majd az egyre feljebb lévők.  Termése az ajakosok családjára jellemző makkocska termés.

Levelét (Basilici herba) a gyógyászat is felhasználja, fő hatóanyaga a benne felhalmozódó illóolaj (0,5-1,5%). Farmakológiai hatás: étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó. Használják még ételízesítőként, és megtalálhatjuk halkonzervek, üdítő- és likőritalok összetevői között is.

A bazsalikom meleg- és fénykedvelő, feltehetően Dél-Amerikából jutott el Európába. Magyarországon 2 fő termőtája alakult ki: Kalocsától délre fekvő terület és Tolna megye. Könnyen termesztő otthon kerti körülmények között is. 20°C körüli hőmérsékleten már elkezdődik a csírázása. Fejlődéséhez 500-550 mm csapadékra és 1500 napsütéses órára van szüksége. Tartása nem bonyolult, ha nem tudunk a kertbe ültetni belőle egy tövet, tehetünk egy cseréppel akár a konyhaablakba vagy az erkélyre/gangra is.

Termesztésénél legjobb, ha kapás növények voltak előtte a területen, de nem igényes az előveteményre. Mivel tápanyagigénye nem magas, nem szükséges közvetlenül vetés előtt istállótrágyát jutatni a területre. A szükséges talajmunkák elvégzése után lehet helyrevetni (március-áprilisban) vagy palántázni (május elején). Ápolása során sort kell keríteni a folyamatos gyomirtásra és a megfelelő tőszám beállítására a kifejlett növények egymástól 25 cm-re legyenek. A hajtáscsúcsok lecsípésével erősebb bokrosodásra ösztönözhetjük bokrainkat. Hazai körülmények között egy évben kétszer lehet betakarítani leveleit, először a virágok megjelenésekor (július közepe), másodszor a korai fagyok előtt. A begyűjtött leveleket szárítás után morzsolják és tisztítják. Mivel a morzsolt termék tartósan nem tárolható (íz- és aromaanyagai miatt), érdemes aromavédő csomagolásban tárolni.   

Nevét a görög basileus (király) szóból származtatják, és használták is a királyok felszentelésére használt olaj elkészítéséhez. A régi Itáliában, ha egy ifjú hölgy kész volt fogadni szíve választottját, egy cserép bazsalikomot tett az erkélyére. A görögök hosszú útjaikra vittek magukkal egy hajtást a növényből, és úgy tartották, szerencsét hoz nekik. Székelyföldön a menyasszonyok bazsalikomcsokrot tartanak a kezükben a szertarás alatt. 

Fűszerként (friss vagy morzsolt formában) nagyon jól illik levelesekhez, főzelékekhez (főleg a babosokhoz), remekül ízesíthetőek vele saláták, szószok, pácok. Főzés során célszerű a folyamat végén az ételhez adni, így őrzi meg a legjobban az ízét. Aromája jól megy a citrom, a paradicsom és a fokhagyma ízéhez. Előszeretettel használja az olasz konyha (gondolunk csak a pizzára).