Hétfői Kávé: Frappé

A frappé a görögök kedvelt itala, amely hazánkban nem igazán terjedt el, mi inkább jegeskávét iszunk. Hogy a kettő között mi a különbség? Főleg a vanília fagyi és a felhasznált kávé. A frappé szó a francia frapper szóból ered, jelentése siker.  

Ennek a nyári italnak az alapja nem az eszpresszó, hanem instant kávéporból készül tejporral és cukorral. A hidegen összemixelt hosszúkávét végül egy jéggel telt hosszú pohárba töltik.

Az ital története nem nyúlik vissza messzire, csak 1957-ig kell visszamenni a feltalálásáig. Ekkor a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron a Nestlé piacra dobta az első instant kakaóporát, amit shakerben kellett összekeverni. Az egyik dolgozójuk a szokásos instant kávéját akarta meginni, azonban sehol nem talált forró vizet, így shakerben keverte össze hideg vízzel.

tumblr_n4j4xoq3X91sq9xm8o1_500.jpgAz eredeti recept szerint a frappéba kell kétharmad rész jég (lehetőleg apróra tört), hideg hosszúkávé (kávéporból, esetleg eszpresszóból), tejpor vagy tej és fél teáskanál cukor. A görögök elég komolyan veszik a frappé készítést, előre meg van határozva a cukor-kávé arány. Ezért a frappénak több változata is kialakult, ilyen a glikósz (édes frappé), a métriosz (a közepesen édes) és a szkétosz (cukor nélküli frappé), vagy feldobhatják likőrrel vagy kakaóval is, esetleg vanília fagylalttal, ami már nem igazi frappé, mert nem rázzák fel, inkább a nálunk ismert jeges kávéhoz hasonlít.   

Persze ahhoz, hogy otthon készítsünk frappét, nincs szükségünk shakerre, minden rendelkezésre áll hozzá bárkinek az otthonában. Egyszerűen fogjunk egy befőttes üveget, ebbe tegyünk instant kávét (ha erős kávét szeretünk inni, akkor sokat), kb. 1 dl hideg vizet és ízlés szerint cukrot. Zárjuk le az üveget, és rázzuk addig, amíg a folyadék nem lesz benne homogén. Töltsünk egy hosszú pohárba jeget, öntsük rá az előbb összekevert kávét. Ehhez még önthetünk még több hideg vizet vagy tejet, attól függ, hogyan szeretjük a kávénkat. Ha még nagyon bonyolítani akarjuk, nyomhatunk a tetejére tejszínhabot, nyomjunk bele egy szívószálat, és már szürcsölhetjük is!