FŰszerDA: Fahéj

Két növény lehántolt és megszárított kérgét is fahéjnak nevezzük. Ezek a valódi fahéj (Cinnamomum zeylanicum) és a kínai fahéj (Cinnamomum cassia), mindkét fa örökzöld, és ma már termesztett állományokat tartanak fent belőlük. A lehámozott kérget először napon, majd árnyékban szárítják addig, amikor már barna és üregesen felcsavarodott nem lesz.    

A növény szárított kérgét (Cinnamimo cortex) a gyógyászat is használja, főbb hatóanyagai az illóolaj, csersav és a nyálka. Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat és gyomorerősítő hatású. A Brit Diabétesz Szövetség kísérletei szerint napi 2 gramm fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a vércukor szintet és a vérnyomást. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban nyálkahártya-irritációt vagy vérzékenységet okozhat, egy tanulmány szerint a maximális fogyasztható mennyiség 0,1 milligramm testsúlykilógrammonként.

A fűszert régóta használja az emberiség, már 2000 éve is keresett fűszer volt. Indiából és Srí Lankáról hozták a fűszert. Árát a kereskedők rémmesék segítségével tartották magasan. A fűszer kereskedelmi monopóliumáért Franciaország, Portugália és Anglia évszázadokon át háborúzott egymással.  1522-ben egy flottányi portugál hajó közül csak egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, rakterében több száz mázsa fűszerrel. Ez akkor annyira nagy értéknek számított, hogy a hajó kapitányát magas rangra emelték, és használhatott címert is (amelyen két fahéj rúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg volt látható).

Európába a XVIII. század végén hozták be a fűszert, ezzel azonban már egyre kevésbé számított kuriózumnak, ára elkezdett csökkeni. A hollandok ezt megakadályozván rengeteg fahéjat égettek el, ám ezzel a leszűkített piaccal is ki tudták elégíteni a keresletet, így az árak tovább mérséklődtek, és mindenki hozzájuthatott a fahéjhoz. 

Több formában is találkozhatunk ezzel az édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszerrel. Rúd formában jellemzően főtt ételekbe, italokba tehetjük, őrölten süteményeket remekül fűszerez. E mellett találkozhatunk vele illóolajként is. Indiában currykhez is használják, Dél-Ázsiában fűszerkeverékek alkotóeleme (kínai ötfűszer keverék).  Illóolajként főleg az ilatszeripar használja, illetve száj-ápolószerek alkotóelemei között is megtalálhatjuk.

A bien.hu összeszedte a fahéj 7 szuper hatását. Ezek a következők: emésztést segítő; segíti a fogyókúrát; kiegyensúlyozottabbá teszi a vércukor szintet; lassítja az öregedést; vírus- és baktériumölő; remekül használható a szépségápolás különböző területein; hangulatjavító.