FŰszerDA: Ánizs

Az ánizs (Pimpinella anisum) az ernyős virágzatúak családjába (Apiaceae) tartozó egyéves, lágyszárú (Th) növény. Szára 30-50 cm magasra nő meg, finoman barázdált és szőrözött. Leveleire a heterofilia jellemző, azaz máshogy néznek ki az alsó és a felső levelei.  A szár alján elhelyezkedő levelek szíves-kerekded alakúak, a középsők összetettek és szeldeltek, a felsők pedig sallangosak. Apró, fehér virágokból álló ernyő virágzatai júliusban nyílnak, termését augusztus-szeptemberben érik be.

A gyógyászat felhasználja terméseit (Anisi fructus) és illóolaját (Anisi aetheroleum). Fő hatóanyaga a benne megtalálható illóolaj. Farmakológiai hatása: étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, szélhajtó. Érzékennyé teszi a bőrt, ezért több hetes alkalmazása nem ajánlott. Közkedvelt alkoholos italok összetevői között is megtalálhatjuk, pl. az ouzoban, és az abszintban, de ízét felfedezhetjük fogkrémekben és szájápoló szerekben is.

Őshazája a Földközi-tenger partvidéke, hazánkban csak termesztett körülmények között fordul elő. Meleg- és tápanyagigényes, fejlődéséhez a 25 °C körüli hőmérséklet az optimális. Termesztése során jó előveteményei a gabonák, zöldtakarmány-növények és a zöldségfélék. A magokat március elején, április végén kell elvetni az előre megmunkált talajba. Betakarítása egy menetben történik az ernyő virágzatok teljes nyílásakor, majd a magokat 12 %-os nedvességtartalomig szárítják.

Az angoloknál annyira népszerű fűszer volt, hogy az 1300-as évek elején vámot vetettek ki az ánizsmagra, és ebből a bevételből akarták felújítani a London Brgide-t. Virginiában 1619-ban elfogadtak egy törvényt, amely kimondta, hogy egy családnak minden évben legalább 6 tő ánizst kell termesztenie.

Fűszerezésre használhatjuk magjait egészben vagy őrölve is. Amennyiben a második megoldást választjuk, praktikus, ha mi magunt törünk össze pár magot, mivel a már őrölt ánizs gyorsan elveszíti erős aromáját. Különleges íze miatt használhatjuk sütemények, kompótok, lekvárok és gyümölcslevek ízesítésére is.

Magyarországon a 2001-2002-es évben az ánizs volt a 7. legnagyobb területen termesztett gyógy-és fűszernövény volt, termesztési területe 400-500 hektár volt (, amelyen 250-350 tonnányi ánizsmagot takarítottak be.