Citromfű

melissa_officinalis.jpgA citromfű (Melissa officinalis)latin nevét jó mézelő, nektártermő tulajdonságáról kapta. Magyar nevét citromra emlékeztető illatáról kapta, először 1775-ben Csapó József debreceni főorvos írta le Új füves és virágos magyar kert című könyvében czitrom-fűként, utalva ezzel a citromfára és annak gyümölcsére.  

A citromfű egy lágy szárú évelő növény (H), amely az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozik. Vékony, sárgásbarna gyökerei gyöktörzset alkotnak, az ebből képződő tarackokkal szaporodnak. Szára 50-100 cm magasra nő meg, felálló, borkosodó. Levelei keresztben átellenesen állnak, rövid nyelük van, 3-6 cm hosszúak, tojásdad alakúak, fűrészes szélűek, sötétzöldek, enyhén szőrözött felületűek. Virágai a hajtások végén álörvökben helyezkednek el, fehér színűek. Virágzása július elejétől augusztus közepéig tart.

Szárított leveit (Melissae folium), hajtásait (Melissae herba) és a belőlük kinyert illóolajat (Aetheroleum melissae) a gyógyászat is használja. Fő hatóanyagai az illóolaj, a benne található triterpének és flavonoidok. Farmakológiai hatás: nyugtató, étvágy- és íz javító. Altató teakeverékekben és ajaksömör kezelésére alkalmas kenőcsökben is alkalmazzák.  A kozmetikai ipar antivirális, fungicid hatása miatt előszeretettel használja, illóolaja remek elfedő anyag.  

A növény Dél-Európában és a mediterrán területeken őshonos, hozzánk Benedek-rendi szerzetesek közvetítésével jutott el.  A Dunántúl keleti részén elszórtan előfordul ősi kultúrnövényként elvadultan. Meleg- és fénykedvelő növény, növekedéséhez 20°C körüli átlaghőmérsékletre van szükség. Jól tűri a száraz időszakokat, de ha tehetjük, öntözzük rendszeresen.  Mivel nem túl igényes növény, egyszerűen termeszthető otthon is, ha nem is egy kis fűszerkertben, akkor csak az erkélyen vagy a konyhaablakban, így is bármikor le tudunk csípni róla pár levelet (és még a szúnyogok távoltartását is megoldottuk, hiszen távol tartja őket)..

 Ennél a növénynél nem egy évre tervezik az ültetvény élettartamát, hanem 4-5 évre. A növények nem érzékenyek az előveteményre, szinte bármely kultúra után eredményesen termeszthető. A növények egészséges és gyors fejlődéséhez szükséges a telepítés előtt szerves trágyát juttatni a területre. Szaporítása háromféleképen is lehetséges: palántázással, tőosztással és magvetéssel. Az első évben 2-3 alkalommal szükséges a sorok közti gyomirtás. A leveleket az első évben egyszer, a többi évben kétszer takarítják be, a növényi részeket a talaj felett 8-10 cm-rel vágják le. A levágott levelek nyomásra érzékenyek és gyorsan bebarnulnak, ezért körültekintően kell őket szárítani.

Íze remekül illik italokhoz (limonádék, koktélok), gyümölcslevesekhez, édességekhez és salátákhoz. Finom összetevője teakeverékeknek is.   

A citromfüvet 1988-ban nagy népszerűsége miatt az év gyógynövényének választották. A 2001-2002-es évben Magyarország 11. legnagyobb területen termesztett gyógy- és illóolajos növényfaja volt. Az ország területén 200-250 hektáron termesztették, és 200-300 tonnát takarítottak belőle be.