FŰszerDA: Szezám és 12 érdekes tény

Az Indiából elterjedt, egy méter magasra is megnövő trópusi nővénnyel különleges a viszonyunk.

Kevés olyan mag akad ugyanis, amit naponta két- vagy annál is többmarokkal is képesek vagyunk megenni, és lassan minden második sarkon folyamatosan tülekedünk érte. Generációk nőttek fel rajta, és még mindig töretlen a népszerűsége.

Hogy mi ennek az oka? Hát az, hogy legtöbbször ilyen formában találkozunk vele:

tumblr_ncwzwple181sn5m44o1_1280[1].jpg

A szezámmag pedig már az Ókorban megjelent kereskedelem útján Európa mediterrán országaiban. A római légiósok előszeretettel fogyasztották mézzel elkeverve, halva néven. Kínában ötezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához és főzéshez. A szinte teljesen tejtermék-mentes kínai konyhában elengedhetetlen kalciumforrásként épült be használata.

 

Szezámmagban lévő tápanyagok

 

Súlyarányosan több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej (hétszer annyit), vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A kalcium mellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok.

Ha vásárolunk, figyeljünk arra, hogy több formában is hozzájuthatunk, és import termékről beszélve, nem biztos, hogy a feliratok a segítségünkre lesznek. Hozzájuthatunk hántolatlan, hántolt, nyers, főzött, pirított, sajtolt, sózott, sótlan, fekete, fehér formában is, melyekből elképesztően kreatív dolgokat tudunk összehozni. Tehetjük saját, otthon sütött kenyerünkre, ízesíthetünk vele húsokat, felhasználhatjuk a sütinkhez, megszórhatjuk salátánkat, mindegyik módon, más illatot, ízt képes adni. Arról nem is beszélve, hogy újonnan indított sorozatunkban is érdemes rá kitérni, a DIY szépségápolásban.

 

Szezámmag és a tőzsde

 

A gyorskaja hálózatok legtöbb termékében, a bucin és néha a húsokon is megtalálható, ami elég komoly gondot okoz a szezámmagra allergiások között, akik a társadalom 0,04 százalékát teszik ki. Bár szakboltokban találkozhatunk mentes termékekkel, de jellegzetes íze miatt teljesen más élménnyel jár a fogyasztása. Allergiások ezen kívül a japán, kínai, és indiai konyháról is jobb, ha lemondanak, mert ezek jelentősen támaszkodnak ízvilágukban a proteinben és vasban gazdag szezámra.

Rendkívül érdekes a szezám felhasználása a nagy franchiseokban. Nézzük a McDonalds, BurgerKing, a Subway, vagy akár a tragikus KFC kínálatát. Minden terméküknek összetevője, alkotóeleme, évente több ezer tonnányi a felhasználás, ami komoly keresletet jelent.

25life-myanmar-agriculture[1].jpg

A világ termelésének túlnyomó részén a harmadik világ osztozik. A legnagyobb három termelő Burma (Mianmar), India és Kína, őket követi néhány Afrikai ország, olyan vidám helyekkel, mint Szomália. A termesztés komoly mennyiségű kézzel végzett munkát igényel, ami ezekben az országokban alacsony képzettséggel és elavult eszközökkel párosítva gyenge termésátlagot eredményez. Hatalmas mennyiségű földet kell művelésbe fogni, a kiszolgáltatott munkásokkal együtt mindez kedvez a banánköztársasági hangulatnak. A burmai katonai junta számára a rizs és az ópium mellett a szezámmag jelent komoly bevételi forrást. Az ország területének 60%-a művelés alatt áll, és a termés legnagyobb részben exportra kerül, ami kínai és indiai összekötőkön keresztül jut el hozzánk.

És hogy jön ide a tőzsde? A legnagyobb exporttal rendelkező termelők közül kettőben jelentős az időszakonként megjelenő, egy a kérészhez hasonló kártevőfaj populációja. Adott években megjelennek, és lepusztítják a termést. 2015-ben két nagyobb országban is egyszerre fognak pusztítani. A szinte kőkorszaki eszközökkel földművelő burmában vajon felfognak készülni erre? Mennyivel  csökken a kínálat, és hogy befolyásolja ez az árakat? Mennyibe fog kerülni a BigMac? Mennyire fog kihatni ez a tőzsdén jegyzett élelmiszeripari vállalatokra? 

Bio vs. GMO

 

Szezám szempontjából a legfontosabb kutatási irány, hogy a növény betakarítása gépesíthető legyen. Az érett szezámnövényről a magvak kis mozgatás, erős szél hatására szinte azonnal leperegnek, ami miatt a nem kézi betakarítás nehézkes.

sesame_plnt4_FreeTiiuPix.com[1].JPG

2010-ben olaszországi kutatótelepeken sikerült elérni 5,5 tonna/hektár termésátlagot, viszonyításképp, a világátlag 0,48-0,49 között ingadozik, szóval radikális a különbség. Komoly előrelépés lenne, ha mérsékeltebb égövben is termeszthetővé válna a növény, aminek tonnánkénti ára így a töredékére csökkenne.

Magyarországon a GMO mentes szezámmag ára 500 és 1000 forint között változik a minőség függvényében. Ezek többnyire 200 grammos kiszerelést jelentenek, hántolt, fehér szezámmag formájában. Érdemes kipróbálni a sajtolt olajat is, aminek literjéhez 4-5000 forintért lehet hozzájutni.

 

Végül a 12 dolog, amiben király a szezám.

Rengeteg szöveg és adat után, összegezve:

  1. Tele van fehérjével!
    A minden mag 20%-a színtiszta, magas minőségű fehérjét tartalmaz.

  2. Megelőzi a cukorbetegséget!
    A szezámmag magnézium és vasat tartalmaz rengeteg más mellett. Az olajáról bebizonyították, hogy jótékony hatással van a vérplazma és a glükóz kapcsolatára, ezért segít megelőzni a diabéteszt, valamint csökkenti a tüneteit.

  3. Csökkenti a vérnyomást!
    A magnézium, csodálatos dolog. Ahogy az előző pontban jeleztük, jelentős mennyiségben tartalmaz, ahogy majd minden olajos mag amúgy. A magnézium rengeteg gyógyszertárban kapható vérnyomáscsökkentő alkotóeleme, ha bioban gondolkodunk, ajánljuk az olajat fogyasztásra.

  4. Csökkenti a koleszterin szintet!
    A fekete szezámmag magas phytosterol (növényi szteroidok összefoglaló neve) tartalma miatt blokkolja a koleszterintermelést.

  5. Jó az emésztésnek!
    Mint a legtöbb olajos mag, jótékonyan segíti bennünket az emésztésben, megkönnyíti a gyomor munkáját. Csirkesalátában ezért rendkívül jó ötlet felhasználni.

  6. Csökkenti a ráncok kialakulását!
    Nemrég kipróbáltam egy magas cink tartalmú arcmaszkot, mert kissé nyúzottnak éreztem magam. Néhány percig magamonhagytam, majd miután lesikáltam az arcomról, egy olyan ember nézett vissza rám, aki csak tátott szájjal bámult, aki egészséges mennyiségű órát alszik, és nem táskás szeme, nyúzott az arca. A szezámmagból magas cink tartalma miatt, őrölve esetleg olajként, más készítményekbe keverve, elég király házi arcmaszkot készíthetünk.



  7.  Egészségesen tartja a szíved!
    Az olaja gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása miatt jó hatással van a szívűnkre, megvédi helyettünk is. Magas vastartalma erősít, segít elkerülni az érelmeszesedést, valamint más vitaminok beépülésében is részt vesz.

  8. Csökkenti a stresszt!
    A korábban említett magnézium, kalcium, és B6 tartalma miatt remek stresszcsökkentő. A magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt segít a szervezet szerotonin képződésében, amely hangulatjavítóként működik.

  9. Védi a májad az alkoholtól!
    Olajtartalma miatt lassítja az alkohol felszívódását és cukorrá bomlását, amivel csökkenti az alkohol pusztítását a májban és a vesében.

  10. Csontképződés, növekvő szervezeteknek!
    Egy marék szezámmagban több a kálcium, mint egy pohár tejben. A magas cink tartalom pedig erősíti a csontokat.

  11. Megnyugtatja a babákat!
    A szezám olajjal végzett masszázs nyugtató hatású, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Babák számára érdemes megpróbálni, persze mértékkel. Kórházi betegeknek figyelmébe ajánlom, hogy legutóbb egy felfekvés elleni kenőcsben találkoztam szezámolajjal, ami pluszban kicsit elnyomta a jellegzetes kórházszagot is.

  12. Jó a tüdődnek!
    Sosem elég a magnéziumból. A szezámban található magnézium ugyanis segít megelőzni a légzőrendszer betegségeit, és csökkentheti az asztmás tüneteket.