FŰszerDA: Közönséges szurokfű

A közönséges szurokfű (Origanum vulgare) az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó félcserje jellegű évelő növény (H-Ch). Gyökere a talaj alatt folyamatosan terjed, így a növény a felszín felett gyökérsarjakról könnyen tud terjeszkedni. Szára 30-80 cm magasra nő meg, gazdagon elágazik, mirigyszőrökkel borított. Levelei keresztben átellenesen állnak, tojásdadok, szőrözöttek, jól láthatóak rajtuk az illóolajjal telt mirigyek. Rovar beporzású virágai a levelek hónaljában helyezkednek el, bíbor-rózsaszín színűek, nyílásuk július és szeptember között történik.

Szárított virágos, leveles hajtását (Origani herba) a gyógyászat is felhasználja. Farmakológiai hatás: köhögéscsillapító, étvágyjavító, görcsoldó, antiszeptikus, élénkítő, emésztést könnyítő és epehajtó. Várandós nők ne fogyasszák. Fő hatóanyaga az illóolaj, amely mellett tartalmaz még cserzőanyagot, flavonoidokat és gyantát. Felhasználja a kozmetikai- és az illatszeripar is.

A növény Eurázsiában és a Mediterráneum őshonos, hazánkban is tömegesen előfordul. Szaporítása magról és tőosztással is történhet. Könnyen tarthatjuk otthon is, mivel elég igénytelen, jól viseli a tűző napfényt, a hőséget és rosszabb minőségű talajokon is megél, és a téli hideget is elviseli. Termesztése során jó előveteményei a gabonák és a pillangós növények. Szaporíthatjuk tőosztással, magvetéssel vagy dugványozással is, ápolásuk során kiemelt figyelmet kell fordítani az állomány gyommentesen tartására és a rendszeres öntözésre. A termesztés első évében egyszer takarítsuk be hajtásait, a későbbi években már kétszer is gyűjthetjük hajtásait. A levágott növényi részeket vékony rétegben, szellős, árnyékos helyen szárítsuk meg.

A növény latin nevének jelentése hegyi csillogás, hegyi ékszer. A középkorban használták boszorkányok és démonok üldözésére, és a lepra kezelésére is. Magyar nevét feltehetően még a középkorban kapta, amikor bőr- és textilfestésre is használták.

Fűszerként Európában főleg a mediterrán konyhában találkozhatunk vele, de előszeretettel használják a török, palesztin, szír és dél-amerikai ételek elkészítése során is. Alkalmas paradicsomos ételek, sültek, saláták ízesítésére.