FŰszerDA: Kerti zsálya

Salvia_officinalis_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-126.jpgA kerti zsálya (Salvia officinalis) egy az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó évelő félcserje (N), amelynek gyökere mélyre hatol a talajban és erősen elágazik. 80-50 cm magas szára idősebb korban elágazik, kérge szürkésbarna színű lesz. Levelei hosszúkásak, a felsők ráülnek a szárra, az alsók nyelesek, a levélszél csipkézett, a levéllemez mindkét oldala molyhosan szőrözött. Virágzata 2-3 virágból álló álfüzér, virágai május-július között nyílnak. Termése a családra jellemző makkocska termés.

A növény leveleit (Salviae officinalis) és illóolaját (Aetheroleum salviae) a gyógyászat is felhasználja, fő hatóanyag a benne található illóolaj. Farmakológiai hatás: antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt, kezeli a torokfájást. Felhasználja a parfüm- és kozmetikai ipar, és találkozhatunk vele szájvizekben is. Fogyasztása nem ajánlott szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomással rendelkezőknek. 

Régóta ismert gyógyító hatása, latin nevének jelentése is „gyógyítani”. Az ókorban a görögök és a rómaiak húsok tartósítására használták kezdetben, és a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényének tartották. Akkorára becsülték gyógyító erejét, hogy az ókori római és arab orvosok úgy vélték, halhatatlanná teheti a zsálya az embereket.  Amerikában is széles körben elterjedt, mivel ott előtte csak a hallucinogén látnokzsálya volt elterjedt, az indiánok fogfájásra és égési sebek kezelésére használták. A növény francia nevének jelentése „minden rendben”. Nők körében elterjedt tejelapasztásra és menopauzás tünetek kezelésére való alkalmazása.

A növény a Földközi-tenger partvidékén őshonos, nálunk elvadultan csak más fajai fordulnak elő. Igényli a meleg és fényes termőhelyeket, jól tűri a szárazságot. Termeszthető magról és zölddugványról is, azonban ha magról ültetjük, a bokor csak 2 év alatt éri el teljes méretét. Leveleit május-szeptember között gyűjtik be, gyors növekedési üteme miatt egy évben kétszer is levághatjuk hajtásait. Kertekbe ültetve elriasztja a hernyókat és a rózsák levéltetveit, érdemes vegyesen ültetni más növényekkel.
 Termesztés: ablakpárkányban is könnyen nevelhető

Aromája remekül illik pástétomok, húsételek, halak, tésztaételek és saláták ízéhez. Gyakran találkozhatunk vele az olasz konyhákban, előszeretettel teszik bele rizottókba, fritattákba és a pizza szószba. Magas antioxidáns tartalma, akár csak a rozmaringé, lassítja a húsok oxidáció miatti megromlását.

2001-ben a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség az év fűszerévé választotta a zsályát.