Hétfői Kávé: Jeges kávé

A jeges kávé elnevezés mindenhol egy kicsit mást jelent. Nálunk ez az ital általában a vanília fagylaltos kávét jelenti tejszínhabbal, amit általában (véleményem szerint) rettenetesen magas áron szürcsölhetünk.

Kávézónként változhat a kávé-fagyi aránya és az is, hogy milyen jég van benne (egész vagy tört). Így ha valamely részét nem kedveljük, vagy csak nem szeretjük a véletleneket, nyugodtan kérdezzünk rá rendeléskor, hogy pontosan mit is fogunk kapni, ha jeges kávét kérünk.

Mivel az eszpresszó a hűtés hatására elveszíti jellegzetes aromáit, és domináns lesz benne a kesernyés íz, nyugodtan édesíthetjük, ha úgy találjuk, hogy a fagyi nem oldotta meg a keserűség problémáját.

És hogyan készíthetünk otthon is finom jeges kávét? Egy pohárba tegyünk jégkockákat, és öntsük le őket egy adag frissen főzött eszpresszóval. Ha cukrozva isszuk a kávénkat, még melegen tegyünk bele cukrot, ekkor könnyebb elkeverni benne. Mi itthon általában a vanília fagyis változattal találkozhatunk, ha ezt szeretjük, tehetünk otthon is a jeges pohárba ízlés szerinti fagylaltot, és így öntsük rá a kávét.

tumblr_n1z7i0W7hu1sfoi74o1_500.jpgA tetejére nyomhatunk tejszínhabot, csoki öntetet, mindenféle nyalánkságot, amit éppen találunk a konyhában. Sőt, ha nagyon ínyencek akarunk lenni, feldobhatjuk a kávét valamilyen ízesített sziruppal (pl. eperrel) vagy akár egy kevés kávés krémlikőrt is önthetünk bele.  

Ha kicsit kísérletezőbb kedvünkben vagyunk, nyugodtan tehetünk fűszert is a kávénkba. A nyárias ízhez remekül illi a szerecsendió, a fahéj és a chili.

Még egy tipp: a hideg kávéban nehezen oldódik fel a növényi alapú tejszínhab, és elég furcsa látványt fog nyújtani. Helyette, ha tehetjük, készítsünk magunk tejszínhabot otthon.