Teadélután: Levendula tea

A levendula (Lavandula angustifolia és Lavandula x intermedia) a Földközi-tenger partvidékéről származó, az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó évelő félcserje (N). A több éves növények félgömb alakú bokrot hoznak létre, amely télen sem fagy ki. Lilás virágai a 20-40 cm magas, el nem ágazó szárain jelennek meg. Virágzatai hengeres álfüzérek, amelyeket zigomorf virágok alkotnak.

Enyhe idegnyugtató, fájdalomcsillapító, görcsoldó, emésztést segítő, segíti elaludni. Inhalálással tisztítja a légutakat és csökkenti a fertőzéseket, ez a használati mód asztmásoknak azonban nem ajánlott.  Nyugtatja a pattanásos, gyulladt, napégett bőrt, ezért felhasználja a kozmetikai- és az illatszeripar. Fő hatóanyaga a benne található illóolaj, amely mellett található benne még cserzőanyag, kumarinok, flavonoidok és szterolok.

Tea migrén ellen: 20 g szárított virágot öntsünk le 1 liter forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le.

tumblr_nahqzmXr0r1s18fy7o1_500.jpgTea légúti panaszokra: 20 g levendula virágot és 20 g fodormenta levelet forrázzunk le 1 liter vízzel. Naponta 3 csészével igyuk.

Altató, nyugtató tea: 2 teáskanál szárított virágra öntsünk egy bögrényi forró vizet, 10 percig lefedve hagyjuk kiázni, majd szűrjük le. Este, lefekvés előtt igyunk belőle 1-2 csészével.

Levendulafürdő: 10 dkg szárított virágra öntsünk 2 liter forró vizet, ezt hagyjuk állni, majd szűrés után öntsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, serkenti a keringést és enyhíti a bőrpanaszokat.