Teadélután: Hársfa tea

A hársak lombhullató, terebélyes koronájú fák (MM). Leveleik nyelesek, aszimmetrikusak, a szélük fűrészes. Sárgás-fehéres virágzatuk mellett mindig találhatunk 1 fátyolos murvalevelet. A növény latin nevét (Tilia) a görög szárny szóból kapta, mivel virágzati fellevelei szárnyakra hasonlítanak.  Virágok gyűjtésére alkalmas a kislevelű-, a közönséges- és a nagylevelű hárs. Az ezüsthárs virága nem alkalmas teafőzésre, mivel a rajta lévő csillagszőrök irritálják a nyelőcsövet és allergiás reakciót válthatnak ki.

A kislevelű hárs (Tilia cordata) levelének fonákján az erek mentén rozsdavörös szőrképleteket találunk, ennek a fajnak a legkésőbbi a virágzása. A közönséges hárs (Tilia europaea) levél fonákján fehér szőrök bújna meg az érzugokban. A nagylevelű hárs (Tilia phlatyphyllos) levelei élénkzöld színűek és (nevéhez hűen) a fajok közül a legnagyobb méretűek, virágai már június elején is nyílhatnak.

 A virágok június végétől július végéig nyílnak, szedésükre nagyjából két hét áll rendelkezésre. Akkor optimális a begyűjtés, ha a virágok zöme már kinyílt, de vannak még köztük bimbósak is. A gyűjtést száraz, napos időben kell elvégezni, a virágokkal együtt le kell szedni a murvaleveleket is. A leszedett virágok közül válogassuk ki az egyéb növényi részeket, majd 6-8 cm vastagon kiterítve, árnyékos helyen, többször átforgatva szárítsuk meg. Ha teljesen kiszáradtak, akkor jól záródó, nem fém dobozban tároljuk a virágzatokat.

Az egy évnél idősebb virágokból már ne főzzünk teát, mert azoknak már csökken az illóolaj tartalma. Teája meghűléses betegségekre kiváló izzasztó, köptető, nyálkaoldó és enyhe nyugtató hatása miatt. Gyakran használják vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékekben is. Fogyasztását ne vigyük túlzásba, mert felboríthatja a hőháztartásunkat és erős szívdobogást okozhat.

tumblr_n87ohpmRwM1s7f4jto1_500.jpgHárstea torokfájásra: 1 kiskanál virágzatot forrázzunk le 200 ml forró vízzel, naponta 2-3 alkalommal fogyasszuk, ízesíthetjük ízlés szerint mézzel vagy cukorral.

Hárs toroköblögető: keverjünk el 20 g szárított virágot és fél kiskanál szódabikarbónát 2 dl vízben.

Hársvirág fürdő: 3 liter forró vízhez tegyünk 500 g szárított virágzatot, majd pár perc után szűrjük le és az így kapott főzetet öntsük bele a kád vízébe. Hőmérséklete érje el a 37 °C-ot, majd üljünk benne 15-20 percig.